Ville du reagert om du så Dagfinn Høybråten røyke?

Etter NHOs undersøkelse om partienes næringspolitikk (nho.no, 18. aug. 2009), gikk vi gjennom programmene til de største partiene før valget. SV omtales i undersøkelsen som “minst opptatt av næringslivets behov”. Ved vår egen gjennomgang av SVs partiprogram, noterte vi oss imidlertid at SV “vil arbeide for at offentlig sektor bruker programmer basert på åpen kildekode”.

Etter vår vurdering er dette positivt for Norge og norsk næringsliv. Åpen kildekode er rimeligere, mer langsiktig, og mer egnet for innovasjon. Slik programvare er ikke belagt med dyre lisenser, den låser ikke brukeren til en gitt proprietær teknologi og den er mer fleksibel og lettere å videreutvikle.

OpenOffice er et eksempel på åpen kildekode-programvare som i økende grad brukes også av offentlig sektor i Norge. Dette gir utvilsomt store innsparinger. Microsoft er på den andre siden eksempel på et selskap som ansees som lukket og proprietært.

Det er derfor med en viss undring vi konstaterer at SVs store nettkampanje “oppavsofaen.no” til fulle benytter nettopp lukket og proprietær Microsoft-teknologi på sin webserver. Spesielt med tanke på at det finnes bedre og mer utbredte åpne alternativer.

Det er positivt at SV har slike ambisjoner på vegne av det offentlige, men det er både skuffende og lite troverdig når vi får et  håndfast bevis på at de ikke tar sin egen medisin. Denne problemstillingen fremstår kanskje noe teknisk, men for oss som driver med IT til daglig, er dette som å få se et bilde av  Dagfinn Høybråten dampende med en sigar i munnviken.

Når ledelsen i SV ikke klarer å etterleve sine egne prinsipper internt, hvordan skal de da klare å gjennomføre denne delen av partiprogrammet i det komplekse IT-landskapet i offentlig sektor?

Informasjon om serverprogramvaren på SV sitt nettsted oppavsofaen.no
Informasjon om serverprogramvaren på SV sitt nettsted oppavsofaen.no. Informasjonen er hentet fra Netcraft.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s