Svarteper i smidig utvikling

Du er inne i et prosjekt som har gått et par tre måneder. Det finnes ikke noe i produksjon, men backloggen er lang som et vondt år og består av noen hundre user stories som ble estimert en gang i begynnelsen. Første release nærmer seg med friske stormskritt, ingen vet egentlig hvor mye som er ferdig og hvor mye som gjenstår.

Flickr creative commons: jwright4701

Høres dette kjent ut? Da kan det hende at ditt prosjekt snart skal utnevne svarteper. Denne personen skal vade gjennom krav og user stories og rydde opp i backloggen. Prosjekter bygger nemlig ikke bare opp teknisk gjeld. Funksjonell gjeld eller rot i funksjonelle krav, kan være minst like hemmende.

Så hvem er svarteper? Det er stakkaren som blir utnevnt til funksjonellt ansvarlig, og som kommer til å kjempe de neste ukene eller månedene bare for å få hodet over vannet.

Åpent spørsmål til slutt, hvorfor tar det ofte så lang tid, gjerne helt til prosjektet er i krise, at man innser at noen må ha overordnet funksjonell oversikt? Og at dette er en veldig viktig oppgave som noen må jobbe med på fulltid helt fra starten av.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s